Material realizat de Diana Ducu, 17 ani, elevă, Sibiu
Ilustrație: Teodora Popa

La sfarșitul anului, risipa alimentară produce tot mai multe probleme. La nivelul mediului efectele negative sunt cauzate de globalizarea pieței de consum, de modul de aprovizionare, dar și de descompunerea produselor, odată aruncate, care produce metan, un gaz cu efect de seră. Aruncarea excesivă a mâncării ne este dăunătoare de asemenea în mod individual, căci reprezintă o pierdere financiară. Românii în special dau o parte semnificativă din buget pentru alimente, până la jumătate dintre acestea fiind apoi aruncate. În medie irosim fiecare dintre noi, într-o zi, echivalentul unei mese.

La finalul sărbătorilor observăm adesea că ne-a rămas o jumătate de oală cu ciorbă sau că nu am terminat friptura și că nici măcar platourile cu prăjituri nu s-au golit. Mâncarea stricată sau de care doar ne-am plictisit ajunge la gunoi cu simpla replică „iar am gătit prea mult”, iar în anul următor repetăm același proces. În luna decembrie irosim fiecare dintre noi dublu față de risipa uzuală. Food Waste Combat este o asociație din Cluj-Napoca care încearcă să lupte împotriva acestui fenomen. Și-a început activitatea în 2012 cu o mică echipă căreia i se alătură de atunci tot mai mulți susținători. De-a lungul timpului au lucrat atât la documentarea subiectului și educarea celor din jur, cât și la evenimente interactive în care să prezinte alternative simple și practice pentru folosirea eficientă a alimentelor. Inițiativa lor a dus la fondarea Băncii de Alimente din Cluj și le-a adus premii, dar și satisfacția de a ajuta oamenii care aveau cea mai mare nevoie de ei prin organizarea unor cine comunitare. Pentru a afla mai multe despre această temă am vorbit cu Camelia Moldovan, voluntară a Food Waste Combat din 2017 și, între timp, coordonatoarea departamentului lor de educație.

Atunci când am întrebat-o ce mentalități ne țin captivi în risipa alimentelor, ne-a dat câteva posibile explicații. „În primul rând, există o generație care a trăit în comunism, într-o perioadă când alimentele erau raționalizate și care acum supracompensează. O putem considera auto-conservare, pentru că de fapt ne este frică de lipsă sau de pierdere.” Situații în care această gândire se reflectă în societatea noastră întâlnim des. Una din cele mai evidente a avut loc la începutul carantinei din aprilie 2020. „Nici atunci nimeni nu a spus că s-ar închide magazinele, dar mulți s-au grăbit să își umple cămara preventiv, ca să nu riște nicio zi de lipsuri.” Pe lângă acest aspect al deprinderilor păstrate din trecut, obiceiurile consumeriste ne împing de asemenea să cumpărăm alimente în cantități prea mari. „Supermarketurile oferă foarte multe opțiuni, mai ales acum. Pandemia a determinat o suplimentare prin cumpărăturile online. Acest lucru combinat cu faptul că ne grăbim din cauza stilului de viață agitat rezultă în cumpărarea prea multor produse. Problema poate fi la bază faptul că nu suntem real prezenți nici când mergem la cumpărături, nici când mâncăm.”

Cum putem fiecare să minimalizăm risipa?

„Problema este mai prezentă în orașe pentru că ne lipsește curtea cu animale care face ca în mediul rural risipa să fie aproape inexistentă. În lipsa acesteia am putea să învățăm să împărțim mai mult unii cu alții. Depinde de contextul fiecăruia, însă cu toții știm pe cineva care ar putea beneficia dacă de o porție de mâncare. Pentru că acest tip de comportament este însă mai dificil de aplicat, ar trebui să ne concentrăm în primul rând pe prevenție.”

Activitatea din departamentul pe care îl coordonează Camelia se referă la educarea elevilor pentru reducerea risipei, dar nu numai, căci Food Waste Combat încearcă să colaboreze și cu corporații și angajații acestora. „Orice problemă din societate poate fi corectată prin educație, de asta am decis să ne implicăm în școli. Copiii ne întâmpină cu interes și mereu întreabă când mai venim. Ei sunt foarte receptivi la informație nouă, mai ales dacă e prezentată interactiv.” Adaptându-se la un stil de învățare cât mai puțin rigid, asociația a creat un curs de patru ședințe axate pe schimbare climatică, risipă alimentară, reciclare, iar ultimul cu o recapitulare interactivă. Nici chiar situația școlii online nu le-a pus piedici, atelierele au rămas la fel de eficiente pentru că echipa lor a înțeles cum să țină cont de programul diferit și puterea de concentrare a elevilor. Reacțiile au fost atât de bune, că i-au determinat să rezume conținutul sub forma unui manual pe care să îl poată consulta oricine, care va fi publicat în viitorul apropiat.

Food Waste Combat a câștigat de-a lungul anilor premii, a participat la festivaluri și evenimente importante, însă primul gând al Cameliei când vine vorba de experiențe emoționante este amintirea cinelor comunitare organizate de ei. Acestea au fost pregătite prin intermediul Băncii de Alimente Cluj care a luat legătura cu supermarketuri și a preluat alimentele ce urmau să fie aruncate. Acestea au fost transformate într-o masă caldă gratuită pentru comunitate, pregătită de bucătari pricepuți. ”Acolo am văzut altă parte din realitate. Oamenii care au nevoie cu adevărat de o masă caldă sunt cei care nu înțeleg prezentarea neobișnuită a mâncării pe care ne-o propuneam noi. Cina comunitară ar trebui să fie mereu o simplă masă caldă și hrănitoare. A rămas cu mine ideea că în simplitate este cheia.”

Schimbarea începe cu pași mici; dacă fiecare dintre noi am încerca să aplicăm ceva din aceste sfaturi în propria gospodărie, în timp am putea asista la schimbarea mentalității colective despre gestionarea mâncării.

Câteva obiceiuri care previn risipa alimentară:

• Organizarea frigiderului așa încât toate alimentele să fie vizibile

• Ținerea alimentelor începute pe prima etajeră a frigiderului spre a fi consumate primele

• Meniu fixat al meselor din săptămână

• Pregătirea unei liste de cumpărături

• Mersul la magazine doar când suntem sătui

• Pregătirea plaselor de acasă (limitează cantitatea, dar reduce și plasticul pe care îl folosim)

• Detalii suplimentare, foarte utile, se găsesc pe site-ul asociației: https://foodwastecombat.com/