Arta de a fi împreună – despre toleranță și incluziune în mediul școlar
Material de Patricia Cîrtog, PR la Consiliul Județean al Elevilor Sibiu, elevă în clasa a 11-a la Colegiul Național „Octavian Goga”
În perioada carantinei, gașca de tineri reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Sibiu a lansat o campanie numită ”Arta de a fi Împreună” pe tema combaterii discriminării în mediul școlar. Concepută ca o serie de conferințe pe platforme precum Skype sau Zoom, aceasta ne pune în contact cu specialiști din domenii diverse care au un scop comun: incluziunea și toleranța tuturor, indiferent de mediul din care provin.
Elevii interesați să participe la următoarele webinarii se pot înscrie completând formularul din descrierea event-ului pubilcat pe pagina oficială a structurii de reprezentare, și anume Consiliul Județean al Elevilor Sibiu. Ulterior, vor primi o invitație prin mail și vor intra în conferințe cu mintea deschisă și multă energie pozitivă.
Natalie Ester, cunoscuta actriță de la Teatrul Evreiesc de Stat și expert în educație, a făcut o introducere în lumea incluziunii printr-o discuție alături de un grup de elevi din Sibiu și nu numai. Aceasta a pus bazele următoarelor conferințe printr-un dialog creativ despre cât de important este să tolerăm persoane din orice comunitate, deoarece acesta nu este un factor ce ne influențează personalitatea. Întregul eveniment a fost presărat cu povești despre poeți sau pictori, dezvoltând cunoștințele cultural ale participanților.
Al doilea webinar a fost despre incluziunea comunității LGBTQAI+ în mediul școlar, alături de Andrada Popa și Adrian Beu. Andrada Popa este președinte Pride România și parte a unuia dintre cuplurile care au dat în judecată statul român la CEDO pentru nerecunoașterea legală a familiilor lor. Aceasta a vorbit deschis despre zidurile pe care le întâlnești făcând parte din această comunitate și cum discriminarea îți creează un mediu negativ, din care e foarte greu să ieși fără consecințe. Adrian Beu, psihoterapeut cu Certificat European de Psihoterapeut Integrativ, a explicat mecanismele psihologice pe care le dezvoltă oamenii care discriminează, dar și cei care sunt discriminați, dorindu-și să reducă pe cât posbil acest fenomen.
Următoarea conferință va fi sâmbătă, 11 aprilie, ora 19:30, pe platforma Skype, alături de Andrei Cristina. Ea este psiholog clinician și director al Kindertageszentrum Rusciori, o tabără ce se ocupă de integrarea elevilor rromi din medii defavorizate. Ea ne va vorbi despre discriminarea rasială și cum aceasta afectează viața adolescenților, urmând să găsim metode prin care o putem combate împreună (link cu event-ul aici: https://www.facebook.com/events/1187408058268233 )
Pentru că a fi împreună este cea mai frumoasă și des întâlnită artă de care dispunem, Consiliul Județean al Elevilor Sibiu ne invită să o punem în practică într-un mod cât mai benefic pentru toți actorii societății noastre, cu precădere pe cei din sistemul de învățământ. Stați cu ochii pe ei!