Școala duală Continental
Material scris de Teodora Minea
„Cred că este foarte important ca tinerii de azi să depășească propriile norme și modele”
Foarte timid și cu multe piedici, în Sibiul de acum trei ani a început să se cristalizeze un nou concept de școală: școala duală. Este un sistem nou la noi în comunitate introdus de Continental, ce s-a bucurat de o dezvoltare extrem de rapidă. Începută în anul 2017, școala duală are acum patru clase active în cadrul liceului Independența: o clasă de a 10-a de electro-mecanică și două clase de a 9-a axate pe electronică și electro-mecanică. Interesul pentru acest tip de învățământ crește în fiecare an și concurența este din ce în ce mai mare pentru clasele Continental, chiar dacă numărul locurilor s-a dublat la a doua promoție. Pentru a înțelege mai bine conceptul de școală duală am apelat la Lăcrămioara Dărăban, directorul resurse umane în cadrul firmei Continental.
Cine sunt cei interesați de învățământul dual?
Elevii care sunt în clasele noastre sunt elevi pasionați de școală și de meserie. Dar prin meserie nu înțelegem lipsa unor studii superioare, ci o formare mai degrabă tehnologică. Elevii noștri au venit la școala duală pentru că le place tehnologia și mulți dintre ei vor să continue liceul și facultatea în acest domeniu, la inginerie sau programare. Școala noastră este un prim pas pe care îl facem împreună pe acest drum. Școala duală nu e un capăt de drum. E un prim pas. Există, de exemplu, directori de fabrici care au pornit ca elevi de școală duală la Continental. În Germania sistemul de școală duală este foarte puternic, iar Continentalul are foarte mulți elevi care încep din clasa a noua și își continuă apoi cariera în fabrică, trecând prin toți pașii pentru a ajunge chiar director. Asta este ceva ce trebuie să construim și noi aici.
Am început școala duală cu dorința de a crea un nou profil pe piața de muncă, acela al elevului înclinat spre tehnic, care face școli tehnice încă de mic, de la 14 ani. Lipsește profilul acesta de pe piața de muncă. Obiectivul de recrutare există și el, dar este unul secundar și cu impact minor pentru noi. La o organizație atât de mare recrutăm câteva sute de oameni pe an. Faptul că avem 20 de elevi care termină școala duală pe an contribuie foarte puțin la recrutare.
Ce profesori aveți la școala duală?
Sunt cadrele liceului Independența de care încercăm să ne apropiem cât mai mult și să învățăm unii de la alții. Se lucrează după programa standard, însă noi am cumpărat manuale după un model nou, cu coduri QR care fac trimitere la diferite referințe, clipuri sau experimente, autorizate de Ministerul Educației Naționale.
Ați simțit o îmbunătățire a mentalității vis-a-vis de școlile profesionale?
Sincer, da. Conceptul de școală duală era prăfuit, așa l-am găsit. Elevii de azi, indiferent dacă vor să facă o facultate sau nu, nu sunt copii prăfuiți, ci dimpotrivă, sunt copii care doresc lucruri de viitor, doresc lucruri care sunt în trend astăzi, în domeniul tehnologiei. Noi am venit cu lucruri cool la școala duală, am arătat că este la fel de faină ca un alt liceu sau, de ce nu, ca și facultatea.
Comunitatea a fost foarte receptivă la mesaj. Am avut sprijin de la Primărie prin investiția financiară în școli. Segmentul de școlii duale beneficiază de o atenție specială din punct de vedere financiar din partea Primăriei pentru că unele angajamente ale acesteia față de investitori este să susțină forța de muncă din oraș.
Care este relația cu părinții?
Am investit în această relație încă de la început. I-am tratat cu normalitate și acest lucru le-a dat încredere. În trio-ul companie-școală-părinte noi oferim sprijin cât de mult putem, facem astfel încât copiii să poată continua să urmeze școala indiferent de factorii sociali sau familiali care intervin. Facem tot ceea ce spunem că facem și asta îi încurajează.
Lumea de mâine nu va mai fi construită pe șabloanele și pe pattern-urile societății românești pe care o știm. Lumea de mâine va fi construită pe cu totul alte modele, stiluri de carieră, mod de a merge la școală, pași care trebuie urmați în carieră. Totul se va reinventa. Cred că este foarte important ca tinerii de azi să depășească propriile norme și modele.
Un elev de la școala duală Continental ne spune că nu s-ar mai întoarce la învățământul normal.
„Am ales Continental în primul rând pentru că îți oferă un loc de muncă stabil după cele 11 clase obligatorii, practic devii muncitor calificat. Am intrat în această clasă cu o medie destul de mare, puteam intra la orice liceu. Plănuiesc să îmi continui studiile după cele 11 clase, să-mi dau examenul de bacalaureat și apoi să intru la facultatea de inginerie. Știu că fabrica mă va sprijini.
Sunt pasionat de electornică și aici fac multă practică axată pe ceea ce îmi place. Nu m-a obligat nimeni, nici mama, nici tata. Singur am ales. Chiar îmi place ceea ce fac. Îmi place tehnologia de aici, seriozitatea și punctualitatea oamenilor, sunt multe puncte forte.
Primim o bursă de 500 de lei pe lună: 200 de lei din partea statului și 300 din partea firmei, un fel de salariu. Avem tot felul de beneficii, de la o masă caldă în timpul practicii până la laptop pe care să ne facem proiectele de la școală.”