„Sibiu cu Demnitate”: Eforturile unei asociații în combaterea sărăciei menstruale
de Luca Corina, studentă la Jurnalism, anul III
Sărăcia menstruală este o problemă globală nediscutată, însă asociația „Sibiu cu Demnitate”, cu care am ales să discut pe această temă, face eforturi să asigure produse de igienă sanitară pentru fetele din școlile sibiene. Aceste acțiuni se derulează mai ales în comunități vulnerabile și în sate de pe lângă Sibiu. În acțiunile desfășurate, asociația se bazează pe ajutorul tinerelor voluntare. Conform Fundației Friedrich Ebert România/ Women of Wearables/PlusCare, sărăcia menstruală rămâne o provocare și o problemă de sănătate publică care generează excluziune socială și inegalitate.
Luca Corina: Ce înseamnă mai exact sărăcie menstruală și ce v-a determinat să abordați această temă?
Sărăcia menstruală se referă la dificultatea sau imposibilitatea femeilor din medii defavorizate de a-și achiziționa produse menstruale. Aceste produse au un cost mare, iar când venitul este mic, faci tot posibilul sa îți asiguri hrana, iar produsele de igienă nu mai sunt o prioritate. Am abordat această problemă din dorința de a oferi acces la produse menstruale cât mai multor femei. Absorbantele sunt o necesitate, cum este și hârtia igienică, iar femeilor nu ar trebui să le lipsească.
Cum afectează această problemă femeile și fetele din România?
Lipsa accesului la produsele menstruale afectează semnificativ viața femeilor, care se pot confrunta cu probleme de sănătate din cauza igienei precare. Multe fete sunt nevoite să absenteze de la școală în perioada menstruației din cauza lipsei produselor menstruale, iar asta poate duce la inegalități de șanse, la limitarea accesului la educație și la creșterea abandonului școlar.
Cum a fost fondată asociația „Sibiu cu Demnitate” și care sunt, în mod concret, acțiunile pe care le desfășurați?
Sibiu cu Demnitate face parte din rețeaua demnității inițiată de asociația “Pe Stop”. Astfel, prin rețeaua demnității, femeile din mai multe zone ale țării au acces gratuit la produse de igienă menstruală. Inițiativa Sibiu cu Demnitate a început în anul 2023, an în care am început să distribuim lunar absorbante pentru două școli din Sibiu. Încă din 2023, distribuim lunar absorbante pentru două școli, Centrul Școlar de Educație Incluziva nr. 1 Sibiu și Școala Gimnaziala nr. 10. Am reușit să organizăm cursuri de igienă menstruală la ambele școli menționate, dar și la Colegiul Tehnic Cibinium.
De ce probleme vă loviți și cum abordați sentimentul de rușine pe care multe fete îl experimentează în legătură cu menstruația?
Am întâmpinat anumite dificultăți, care sunt o consecință a stigmei sociale a menstruației. De cele mai multe ori, atunci când mergem la școli, fetele își ascund absorbantele sub haine ca să nu le vadă băieții. Acest lucru ne arată că în continuare menstruația este considerată a fi ceva rușinos, ceva ce trebuie ascuns. Plănuim ca pe viitor să organizăm activități în care să abordăm aceste probleme și cu băieții pentru a normaliza acest aspect natural al vieții. În România, peste un milion de fete și femei se luptă cu sărăcia menstruală conform statisticilor realizate de asociația „Pe Stop”, și cu lipsa informațiilor de care ar avea nevoie pentru a-și genstiona menstruația.
Cum colaborați cu alte organizații locale și ce impact ați reușit până acum și în mediul rural?
Anul acesta, cu fondurile primite în cadrul proiectului de la Maratonul Internațional Sibiu, am reușit să ne extindem comunitatea de beneficiare și în mediul rural, unde mai multe fete se află în dificultatea de a-și achiziționa produse de igienă menstruală și nu au acces la informații cu privire la menstruație. Am reușit ca încă de la începutul acestui an școlar, să distribuim lunar absorbante și pentru beneficiarele de la Cașolț, Vom distribui pachete cu produse menstruale (absorbante normale, absorbante zilnice, șervețele umede și dezinfectant) și pentru fetele de la școala din Nou unde vom susține și acolo cursul de igienă menstruală.
Care a fost impactul până acum al acțiunilor voastre și ce schimbări legislative credeți că ar fi necesare pentru a îmbunătăți accesul la produse și la educație menstruală?
Impactul acestor acțiuni este vizibil lună de lună, dar și când organizăm cursurile, unde fetele își arată curiozitatea de a învăța cum să se îngrijească corect în perioada menstruației. Ar fi necesare dispensare cu absorbante în școli, astfel încât fetele să aibă acces gratuit la absorbante la școală. Reducerea costurilor la produse menstruale ar fi o măsură care ar ajuta la lupta împotriva sărăciei menstruale. De asemenea, la toaletele publice, în instituții, ar trebui să nu lipsească produsele menstruale.
Imagine principală: Sibiu cu Demnitate, Facebook