Mulți adolescenți își cunosc partenerii în mediul online, iar multe dintre povești sunt scrise cu același headline: S-au cunoscut pe Facebook/Instagram/Tinder, s-au plăcut acolo, ce rămâne de făcut? Cum ar putea continua povestea, cât de consistente sunt relațiile de genul acesta, cu ce diferă de cele cu debut în mediul real ne spune Rodi Cotenescu, psiholog.

În primul rând, psihologul ne asigură din start că între cele două tipuri de relații sunt diferențe majore, iar aceste diferențe vin tocmai din natura comunicării. Limbajul scris oferă posibilități limitate de exprimare, nu poți să folosești limbajul non-verbal, cel care de multe ori face diferența.

Dar pentru asta s-au inventat emoticoanele!

Ați putea spune. Într-adevăr, rolul lor este să potențeze mesajul, să contracareze situațiile în care mesajul să fie greșit interpretat, dar se pare că ele pot substitui aceste nuanțe ale comunicării numai într-o mică măsură.

Nu doar imprecizia în privința comunicării face ca relațiile de prietenie începute în mediul online să fie altfel, la acest aspect se adaugă și nivelul de încredere: mediul virtual este un teren cu un grad de transparență mult mai redus.

Cunosc o persoană reală sau una fabricată

Șanse de a cunoaște o persoană fix așa cum este ea sunt incomensurabil mai mari în mediul real, acolo unde putem să o observăm cum se comportă în mediul său, cum răspunde la anumite situații și contexte sociale, îi putem observa trăsăturile de caracter. Toate aceste lucruri sunt greu de dedus din interacțiunea online.

Ceilalți pot să ne păcălească în măsura în care și noi păcălim. Sau chiar mai mult

În on-line ai un profil pe care îl construiești, transmiți ce vrei tu. ֦Cât de sinceri suntem când vorbim despre noi? Și ar mai fi un aspect. Plecând de la premisa că avem intenții sincere, suntem conștienți de propria identitate, de cine suntem cu adevărat?ʺ, sunt întrebările la care ne provoacă să răspundem psihologul contactat de noi. Așadar, nevoia de a-și construi o imagine cât mai bună corelată cu necunoașterea identității, la care se adaugă și proiecțiile noastre idealiste, pot face din interlocutor o cu totul altă persoană decât cea din realitate.

În plus, trebuie să avem în vedere și riscurile la care ne expunem când abordăm o astfel de comunicare, riscuri legate de posibilitatea de a fi păcăliți de potențiale intenții ascunse ale interlocutorilor noștri, fie că vorbim de cazuri grave de hărțuire fizică sau de altă natură, fie că suntem mințiți cu privire la anumite aspecte. Toate aceste forme de abuz pot avea urmări diverse.

Cu inconveniente, dar nu descurajate

Se pare, totuși, că aceste relații nu trebuie descurajate în totalitate. De fapt, ele sunt tendința firească a vremurilor pe care le trăim, o tendință impusă de condițiile sociale actuale. Prin urmare, acest mod de relaționare pare a fi un corespondent important al noii paradigme. Nu există studii foarte concludente care să ateste șansele de rezistență ale cuplurilor formate în mediul on-line versus cele stabilite clasic.

Dragostea e oarbă

S-ar putea ca după ce ai cunoscut pe cineva pe rețelele de socializare, după ce ați comunicat și ați început să vă cunoașteți, să se ducă din farmecul de început. Acest lucru este explicat de psihologul nostru prin faptul că în perioada de început ambii parteneri proiectează conținuturi proprii unul pe celălalt. Odată cu retragerea proiecțiilor, care se întâmplă în timp, pe măsură ce cunoaștem mai bine persoana, începem să o vedem așa cum este cu adevărat, începem să îi percepem defectele, să fim mai obișnuiți și mai puțin impresionați de calități. Se duce perioada în care exagerăm calitățile și estompăm aspectele negative. În momentul în care aceste proiecții se retrag, ele lasă în urma lor o imagine mai clară și mai sinceră asupra persoanei de care ne-am îndrăgostit.

de Gina Matei

foto: Unsplash