Booksforanimals aduce împreună dragostea pentru animale și cea pentru lectură
Așa cum ar spune Emil Gârleanu, „s-a sculat bietul Ali de pe jos, s-a scuturat de colb, apoi, uitându-se la binefăcătorul lui, i-a mulțumit îngânând cuvinte de adâncă recunoștință”. S-a născut la Sibiu are vise aprinse, care se înalță peste efort, peste oboseală. Se visează „profesorul preferat”, cel care trăiește prin ochii elevilor, care împarte zâmbete, sfaturi și încurajează pasiunea pentru lectură. Unul dintre scriitorii indispensabili din biblioteca Reghinei este Marin Sorescu. Are o pisica pe care o cheamă Iona, personajul principal din opera cu același nume a dramaturgului. Reghina are doua lucruri pentru care există: lectura și dragostea pentru animale.

Cum a început acesta dragoste pentru animale?
Reghina Margine: De când eram mică iubeam animalele, îmi plăcea să mă joc cu ele. Crescând, am observat că ele sunt mult mai mult decât niște ființe iubitoare și drăgălașe. Ele, la fel ca omul, suferă. Și mai mult de atât, suferă și nu pot să-și exprime suferința. Din această cauză eu susțin faptul că primul și cel mai important pas în procesul ajutării este observarea: să observi suferința ființei de lângă tine, să nu treci indiferent pe lângă un suflet înfometat, însetat și îndurerat.
Ce activități ai desfășurat pentru a ajuta animalele aflate în nevoie?
Reghina Margine: Eu am observat suferința lor și am început să le ajut, să hrănesc pisicile de la bloc, să mă implic în acțiuni și așa am descoperit asociația PAN, din Sibiu, unde am vrut neapărat să devin voluntar. M-am atașat din prima clipă de sufletele din adăpost și am ajuns să apreciez efortul celorlați voluntari care își rup din timpul lor și îl oferă necuvântătoarelor. Am văzut dificultatea financiară prin care se poate trece în unele momente, deoarece există foarte multe animale abandonate în România, mâncarea tratamentele sunt costisitoare. Donațiile ajută o asociație enorm. Ne bazăm pe ajutorul oamenilor care dau din puținul lor și animalelor abandonate.
Care este povestea din spatele paginilor de instagram „Booksforanimals”?
Reghina Margine: Aflându-mă în asociație ca voluntar, am simțit dorința de a ajuta mai mult și mai mult. Așa că a venit momentul meu de impas în care căutam soluții. Bănuții înseamnă mâncare, tratamente, posibilitatea de a mai salva un suflet abandonat. Ce pot face eu, o studentă fără un venit stabil lunar. Mi-a căzut privirea pe biblioteca mea, în care am aproximativ 300 de cărți. Astfel, mi-a trecut prin cap să-mi îmbin pasiunile, să îmbin cititul cu fapta bună în folosul animalelor.

Mi-am făcut ordine în bibliotecă, am scos tot ce am citit și ce știam că nu voi mai reciti, am făcut poze și am creat contul de instagram Booksforanimals. Am avut mari speranțe, eram foarte încântată. Am postat cărțile, am dat follow la multă lume și oamenii mi-au dat follow back. Încet, încet, mi-am format o comunitate. În puțin timp mi-am transformat toate cărțile în donații. Oamenii au început să îmi doneze cărți. În fiecare săptămână mă așteaptă un colet la poștă. Asta a fost o mare surpriză pentru mine. Fără donațiile de cărți nu aș fi reușit să continui. Oamenii mi-au donat cărțile lor, eu le-am postat pe pagină și astfel am reușit să continuăm împreună să ajutăm. Doar împreună putem reuși, împreună ca umanitate. Zeci de cărți au fost transformate în donații. Donațiile merg direct în contul asociației PAN sau contul Asociației Animalele Contează, care aparține unei studente de la Medicină Veterinară din Cluj care își împarte timpul între ajutorul acordat animalelor de pe stradă și facultate. Asociația Animalele Contează se ocupă în acest moment să ajute pisicile de pe străzile Clujului. Conturile în care adunăm bani pot să difere în funcție de caz.
S-a întâmplat să mi se ceară ajutorul pentru o datorie la veterinar: o doamnă ne-a scris în legătură cu pisica ei ce a fost călcată de mașină și ne ruga să o ajutăm financiar. Desigur, am prezentat cazul pe pagina de instagram și am reușit să adunăm bănuții. În acest caz, banii au fost adunați în contul doamnei, care apoi ne-a trimis dovada tranzacției spre veterinar. Totul este transparent și sincer, urmăritorii mei, acum în număr de aproape 3.700, au încredere în noi, deoarece le-am câștigat încrederea prin sinceritate. Mereu postăm poze cu cățeii de la adăpost, îi ținem la curent cu sumele de bani pe care am reușit să le strângem și cu sumele de care mai avem nevoie. Le răspund tuturor la mesaje și sunt acolo dacă au nevoie de vreun sfat sau ajutor.
Adelina Tarcea, Jurnalism , Anul III