Generația VOT – „Votul tău contează mai mult decât ai crede. Acum chiar poți să faci o diferență”
Un român și un indian, Cristi Drăgan și Tushar Advani s-au întâlnit la un voluntariat și, de atunci, s-au gândit să mute munții din loc împreună. În preajma alegerilor locale organizează Campania „Generația VOT” în speranța de a convinge cât mai mulți tineri din întreaga țară să iasă la vot. Știu că schimbarea stă în mâinile noastre, așa că își canalizează întreaga energie în a explica cât mai limpede și cu mesaje cât mai catchy importanța implicării civice a tinerilor.
Tushar este un overthinker, așa cum îi place lui să se autocaracterizeze, „acela din gașcă care se gândește de 100 de ori înainte de a face ceva”. S-a mutat în clasa a 11-a din Mumbai în București fără să știe româna, împreună cu familia lui. Acum face voluntariate și își dorește să aducă schimbarea în țara s-a adoptivă.
Cristi este cel care acționează primul, care își pune toate ideile în aplicare. Colindă lumea în lung și-n lat, învață la o facultate americană de business, dar nu se poate dezlipi complet de România. Simte o datorie față de țară, vrea să facă lucrurile să se miște, chiar și de la distanță. „Ce-mi place mie să cred e că atunci când vorbim de generația noastră nu mai e în alb și negru, rămâi sau pleci, stai în afară sau vii acasă. Îmi place să mă duc unde sunt oportunități de creștere pentru mine, personal și profesional.”
Interviul l-am luat pe Skype, imediat după ce Cristi s-a mutat la Londra. Discuțiile despre alegerile locale erau mai importante decât despachetarea hainelor din bagaje…

De ce? – întrebarea care ne macină pe toți
Tusar Advani: Pentru este nevoie. Primul lucru pe care mi l-am dorit eu la 18 ani (pe lângă să cumpăr alcool legal) era să votez. Cred că votul este un lucru care aduce comunitatea împreună. Când am văzut statisticile cum că tinerii de vârsta noastră nu prea ies la vot am decis să facem ceva în sensul acesta.
Care crezi că e motivul pentru care tinerii nu ies la vot?
Cristi Drăgan: Politica, din păcate, nu e un subiect fun pentru puștii de 18 ani. Toată lumea zice că e treabă de adulți, „văd eu mai încolo”. Dar am ajuns să ne dăm seama că dacă noi nu discutăm cu părinții noștri despre asta, despre nevoile pe care le avem, nu se va schimba nimic. De exemplu, un tânăr își poate dori piste pentru biciclete. ONG-urile nu au puterea necesară pentru a face asta, deci trebuie să susținem niște politicieni care au în agenda lor așa ceva.
Tusar Advani: Cred că tinerii nu știu exact de unde să-și ia informații despre candidați, nu au un unbiased information despre ceea ce se întâmplă. De multe ori oamenii se gândesc că dacă nu poți vota cu unul dintre ei, mai bine să nu votezi deloc.
Și de unde ne putem lua informație de calitate?
Tushar Advani: Există ONG-uri care informează tinerii despre drepturile lor, campanii de încurajat elevii și studenții să meargă la vot. O altă modalitate ar fi să-ți iei informațiile din mai multe surse și să verifici dacă sunt adevărate sau nu, dacă informația e la fel sau e modificată. Există multe modalități prin care să-ți faci research-ul înainte de alegeri, doar trebuie să începi. Inițiativa trebuie să vină de la tine.
Ce schimbare crezi că poate face votul tău?
Cristi Drăgan: Un lucru pe care trebuie să-l înțelegem legat de alegerile locale este că sunt foarte diferite față de orice alt tip de alegeri, parlamentare sau prezidențiale, când votul tău e unul din 10 milioane. Acum, însă, votul tău e unul la 100 000. Dacă locuiești într-o comună sau într-un sat, votul tău poate să fie unul la 100. Statistic vorbind, votul tău, de data asta, contează mult mai mult decât în alte situații. Pentru cei care nu stăpânesc foarte bine statistica le-aș spune doar atât: votul tău contează mai mult decât ai crede. Acum chiar poți să faci o diferență.
Tushar Advani: Noi, când decidem să nu vorbim, îl lăsăm pe altul să vorbească pentru noi. Așa e și cu votul. Dacă tu nu votezi, lași ca doar votul celuilalt să conteze, vocea altcuiva să fie auzită.

Sunt foarte multe inițiative de a încuraja oamenii să meargă la vot. Ce randament crezi că au? Statisticile în continuare nu țin cu noi…
Cristi Drăgan: E complicat să măsori impactul, însă noi suntem mulți-mulți oameni care facem lucruri mici-mici, nu ne facem așteptări de un reach de mii de oameni. E bine dacă eu, personal, ajung la 10 oameni, Tusi la 12 și așa mai departe. Cred că e valoare în fiecare om care e adus la vot. Se crează un butterfly effect, cum s-a întâmplat și cu rama de Facebook pe care am creat-o, „Te scot la un vot?”, împreună cu data alegerilor. De fiecare dată când un prieten sau o prietenă își postează rama, un gest mic și rapid, primim mesaj cu alți 3 sau 4 prieteni care și-au pus-o la poza de profil. Cred că putem să izbândim pe termen lung dacă ne ajustăm așteptările și ne bucurăm de fiecare mini-luptă câștigată, de fiecare mătușă care se duce la vot pentru că și-a văzut nepotul agitându-se pe social media sau prin oraș cu pancarte.
Noi am încercat să facem mesajele noastre cât mai ușor de înțeles. Ceea ce urmărim noi este ca lumea să știe data alegerilor, fiindcă nu putem scrie doar noi doi despre toți candidații din toată țara. Noi lansăm invitația pe limba tinerilor, ei se documentează. Nu le spunem oamenilor ce să facă, aici e treaba lor.
Ce lipsește din sistemul educațional ca să susțină tinerii să meargă la vot?
Cristi Drăgan: MI se pare inoportun că educația civică se face prin clasa a 3-a și a 4-a, și după la gimnaziu încă puțin. Eu habar nu aveam să-mi fac un sandviș și-mi spuneau ei de drepturile omului. Cred că genul acesta de materie trebuie introdus în liceu, înainte să ai dreptul de vot, prin clasa a 10-a. Marea majoritate împlinește 18 prin clasele a 11-a și a 12-a. Înainte să ai drept de vot trebuie să înțelegi ce face un primar, un Consiliu Local, președintele, etc. Sunt foarte multe idei preconcepute de care trebuie să scăpăm. Sunt multe lucruri despre care îmi pare rău că aflu numai la 22 de ani, că nu mi le-a zis nimeni la 18 ani și că a trebuit să le caut singur.

Cât de departe suntem de o Românie normală?
Cristi Drăgan: Sunt multe Românii. Am învățat să nu mai generalizez. Ca să ajungem pe o linie de plutire sunt, într-adevăr, multe lucruri de făcut. Dar sunt mulți tineri care sunt dispuși să facă lucruri mărunte. Dacă fiecare lucru mărunt inspiră alt om să facă lucruri mărunte, lucrurile se vor schimba. Încă sper. Nu cred că suntem așa de departe, având în vedere line up-ul de tineri motivați. Am văzut și niște adulți destupați care susțin tinerii.
Tushar Advani: Tot ce trebuie să facem este să începem.
Cum motivezi tinerii?
Cristi Drăgan: Ideile nu au nicio valoare. Ideile plus aucțiune au valoare. Trebuie să începem cu lucruri mici, cu pași mărunți și rapizi, ca să prindem încredere.
Tushar Advani: De multe ori credem că suntem prea mici pentru a face diferența, dar trebuie să înțelegem că orice lucru pe care îl facem conduce la un efect de domino.
