La o zi după începerea școlii, actorii principali ai sistemului de învățământ sunt încă luați ca prin surprindere, fără măști, fără panouri de Plexiglas, fără destul dezinfectant, fără personal.

Cu o săptămână înainte de începerea școlii, incertitudinile erau la fel de numeroase. Vom începe on site sau on line? Vom începe acum sau după alegeri? Vom avea măști sau ne vom descurca pe cont propriu?

Atunci politicienii ne asigurau că este totul sub control și că soluțiile vor veni în decurs de o săptămână, până în prima zi de școală. Dar soluțiile întârzie să apară încă de la începutul stării de urgență, încă din martie le așteptăm, venim cu tot felul de alternative, în speranța ca lucrurile să se reglementeze. Însă regulile sunt obscure.

Tocmai de aceea, grupul de elevi reprezentanți pentru tinerii sibieni, prietenii noștri de la Consiliul Județean al Elevilor Sibiu (CJE), au pus piciorul în prag. Cu toții ne-am săturat de atâtea incertitudini, iar în preajma alegerilor locale părea să fie un context favorabil unei dezbateri publice pe tema educației. Participanți au fost toți actanții principali ai sistemului de învățământ: elevi, profesori, părinți, dar și membri ai societății civile. Invitați au fost toți sibienii ce în data de 7 septembrie de la ora 18 au avut liber, sau toți care au avut la îndemână un telefon/laptop cu conexiune la internet, pentru a putea urmări live pe Facebook dezbaterea (găsiți dezbaterea filmată integral aici: https://www.facebook.com/cjesibiu/videos/2953875344724483).

Speranțele au fost mari, stresul adolescenților care au pus la punct prima dezbatere electorală publică din Sibiu de ceva decenii încoace a fost pe măsură, iar comunitatea a dat dovadă de o mobilizare exemplară. Cărturești a contribuit cu plase pentru participanți, Forum Apulum a distribuit ghiduri de implicare civică, LiveStream Romania s-a oferit să sprijine evenimentul cu filmarea și redarea dezbaterii în timp real pe platforme online, ACSB Events a asigurat sonorizarea iar Ballan Sportswear a adus măștile pentru organizatori. Candidații au răspuns mai promt decât ne așteptam cu toții, mai mult de la presiunea societății decât din proprie dorință. Sau pentru că „pe copii nu îi poți refuza”, după cum zice profesoara Paula Ciucur.

foto Silvana Armat

Regulile au fost cât se poate de clare, formatul fiind de tipul mesei rotunde, cu 1 minut de discurs pentru fiecare candidat. Cu o singură excepție, reprezentanți și candidați de la fiecare partid au stat în băncile elevilor și au răspuns la întrebările puse de noi, cei direct interesați de începerea anului școlar. Nu a durat mult până candidații au uitat de provocările lansate de elevi și s-au lansat în discursuri propagandistice și campanii electorale ce nu își aveau locul în acel cadru. Promisiunile au curs și așteptările elevilor s-au diminuat. În afară de câteva răspunsuri pertinente, conținutul dezbaterii a lăsat de dorit. La întrebările despre digitalizare, fonduri și infrasctuctură școlară, majoritatea rspunsurilor s-au construit pe modelul „sunt de accord cu colegul de dinaintea mea” sau „nu ține de noi”…

Întrebările au rămas fără un răspuns concret, incertitudinile încă există. Ce e de făcut? Ce ne așteaptă mâine la școală? Dar după alegeri? Pe cine să mai întrebăm pentru a primi un răspuns care să satisfacă curiozitatea tinerilor și pragmatismul nebănuit al celor ce mai pot schimba ceva?