În fiecare vară, din 2016 încoace, pe Valea Hârtibaciului se organizează Școala de Vară Repese. În Satul Hosman, la 30 de kilometri de Sibiu, artiști și voluntari se alătură copiilor și adolescenților cu vârste între 9 – 18 ani din comunitate și continuă împreună lucrarea de artă participativă de pe digul Râului Hârtibaciu, care începe chiar de la intrarea în sat. Acest proiect de revitalizarea prin artă a zidului a fost prezentat printr-un film documentar de scurtmetraj, în cadrul expoziției Galeriei CER DESCHIS, în 2020, ca parte a „Nopții Albe a Galeriilor”.

Școala de Vară Repese aduce an de an în sat voluntari noi și vechi, elevi din liceele sibiene și nu numai, care lucrează cot la cot la zid cu copiii implicați în proiect. Andreea este elevă în clasa a 10-a, la Liceu de Arte din Sibiu, astă-vară a fost voluntară în cadrul acestui proiect: „Cred că ceea ce face Școala de vară important este comunicarea cu copiii, activitățile din program și lecțiile pe care le-au învățat aceștia. Pe de-o parte, știu că evenimentul este important pentru că zidul este o operă de artă, dar cred că este mult mai mult de atât. Consider că lecțiile pe care le învață copiii la școala de vară sunt aproape mai importante decât lucrarea de artă în sine, deoarece sunt lecturi pe care nu le dobândești în mod normal în școală.

Poate că, într-o zi, aceștia își vor aminti de școala de vară şi îi vor marca lucrurile bune ce s-au întâmplat acolo. Momentele mele preferate au fost la zid, când totul a mers bine, iar copiii s-au distrat pictând. Un alt moment memorabil a fost la sfârșitul zilei, când am terminat cu pictatul pentru acea zi și am admirat ce am putut realiza împreună”.

Paula, elevă în clasa a IX-a la Liceul de Arte Sibiu, spune că s-a simțit ca într-o familie care acceptă pe oricine, iar sentimentul cu care a plecat de acolo e bucuria copiilor și acceptarea pe care a simțit-o în jur. „Când lucram cu copiii din sat la zid și vedeam pe fața lor cât de mult le place, e unul dintre momentele mele preferate. Cred că Școala de vară de aici este importantă atât pentru noi ca voluntari, cât și pentru comunitatea Hosman. Este locul unde faci lucruri frumoase împreună cu copiii, dar totodată îi şi ajuți să se dezvolte pe ei ca persoană prin lecţii interactive, jocuri etc. Deși suntem foarte diferiți, totuși găsim pasiuni comune. Pe mine, ca voluntar, proiectul acesta simt că m-a ajutat să mă dezvolt mai mult”.

Școala de Vară Repese de la Hosman a reușit în toți anii aceștia să creeze un spațiu propice pentru activități artistice sau de joacă, care să le dezvolte copiilor și adolescenților creativitatea și să-i ajute să își canalizeze energia într-un mod constructiv.

Toate activitățile se desfășoară în aer liber, atunci când timpul e favorabil, pentru ca participanții să se poată bucura de o experiență interactivă, 44 descoperind astfel lumea satului, rezervându-și câteva momente departe de dispozitivele electronice.

Sunt organizate grupe de vârstă, capacitatea proiectului fiind de 20-25 de participanți. Activitățile au loc la două săptămâni, similar unui program școlar. Sâmbăta și duminica sunt zile libere. Participarea este deschisă tuturor, existând mai multe opțiuni de cazare.

Programul este compus din activități creative alternate cu momente programate de masă sau joacă, sau cu interacțiuni spontane. „Pentru proiectul GENESIS, de la curățarea zidului și pregătirea suprafeței pentru a fi pictată, la aplicarea stencil-ului și formarea compoziției, am impãrțit activitatea în sesiuni adecvate temperaturilor de afarã, dar și specificului echipelor. Sunt activități care necesită o logistică mai amplã, dar în general păstrăm simplitatea și ne raportăm la spațiu, inspirându-ne din peisajul uimitor – o pauză binevenitā, liniștitoare, reconfortantă, prin simplul fapt că mereu vezi cerul și că orizontul nu este blocat de zgomote sau de construcții care să acopere frumusețea sa. Suntem prezenți și atenți la fiecare activitate și persoanã.

Un element specific până acum a fost diversitatea etnică a echipelor, acestea având reprezentanți din toate etniile ce conviețuiesc în zonă: români, sași, romi și germani. Toți se bucură de prezența celuilalt și lucreazã împreună până la crearea de detalii și culori care să valorifice peisajul reprezentat în Proiectul GENESIS – fiecare frunză și petală ne îmbogățesc precum o face și fiecare persoană pe care reușim să o descoperim. A fi prezent nu se rezumă la a te deplasa fizic într-o locație dorită, ci a conștientiza prin toate simțurile noua locație, specificul și mirajul acesteia, folosind atenția și intenția. Astfel putem gusta la maxim tot ce include noua experiență”, spune Roxana Ionescu, din partea organizatorilor.

În fiecare an, Școala de Vară de la Hosman se desfășoară la începutul lunii august. Dacă ești adolescent și dorești să devii voluntar, poți lua legătura direct cu organizatorii sau prin mesaj pe canalele de media sociale ale Galeriei CER DESCHIS.

Materialul a apărut și în format tipărit, în revista Exercițiul 18, numărul 8.