Răzvan Pop: „Este necesar acest dialog între cei care astăzi construiesc comunitatea și cei care o vor construi”
Astra Adolescent, proiectul care a stârnit interesul tinerilor de Alexandra Bene și Oana Ciucă Lázár
Să vorbești într-un cadru organizat despre dependențe sănătoase și nesănătoase, despre educația sexuală, terapie pentru suflet, ce înseamnă să ai succes și a fi sau a nu fi conformist, cu adolescenți și cu specialiști laolaltă, este un pas mare pe care îl fac instituțiile locale în relație cu adolescenții și un semn că tinerii trebuie ascultați și încurajați.
Este al doilea an când Biblioteca Astra desfășoară proiectul „Astra Adolescent”, un program educațional, cultural și de divertisment destinat tinerilor, care au posibilitatea să întâlnească specialiști din domeniul social, cultural și profesional, într-un cadru informal, în dorința inițierii unui dialog continuu.
Am participat și eu la un eveniment din cadrul proiectului si am încercat să aflu cât mai multe despre felul în care a fost gândit și cum se va dezvolta în viitor.
Am stat de vorbă cu bibliotecara Mihaela Dobrescu despre subiectele în jurul cărora s-au conturat workshop-urile de anul acesta, cu unul dintre voluntarii implicați în cadrul proiectului Astra Adolescent, cu Mihai Balaban, CEO Unimat, dar și cu Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Astra Sibiu.
Mihaela Dobrescu coordonator proiect
La alegerea temelor dezbătute s-a muncit o perioadă de timp. Am făcut o analiză a celor mai importante segmente din viața unui tânăr și anume: ce îi place lui astăzi. Îi place sportul. Să îl practice sau să îl urmărească. Nu puteam să trecem peste partea de lectură și atunci prima temă de dezbatere a fost ,,Literatura de sertar” – literatura interzisă și prezentarea s-a făcut de la literatura interzisă la nivelul copilăriei până la literatura contemporană interzisă în întreaga lume. O temă destul de vastă și destul de amplă.
Cea de-a două tema am decis să fie ,,Terapia pentru suflet” , cu părintele Constantin Necula, considerând că un astfel de subiect de discuție este potrivit în orice situație. Am dorit să atingem și subiectul evoluției informaționale în societate, subiect care impune prezența unui specialist IT în evenimentul nostru, a lui Claudiu Zgripcea. Pentru că, vrând nevrând, în viață ești nevoit să participi la diferite competiții, l-am adus în fața tinerilor pe alpinistul Teodor Tulpan, care ne-a demostrat că fiecare are ,,Everestul” lui, mai mic sau mai mare. Important este să îl urci. Ne bucurăm, de asemenea, că doamna Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a fost prezentă în cadrul acestui proiect.
Am avut invitați și oameni de succes din lumea afacerilor. Considerăm că aceștia sunt modele și că e important ca tinerii să cunoască faptul că nu e ușor să treci de la o etapă la alta a vieții. E bine de știut că există o serie de etape ce trebuie parcurse până la a ajunge la succes. De asemenea, ne-am gândit să le prezentăm cu acaestă ocazie și o serie de elemente de bază pe care e de ajutor să le cunoști până și din postura de angajat: cum să îți completezi un CV, importanța unei scrisori de intenție, care e rolul acestor documente.
Una dintre întâlniri i-a avut ca invitați pe psihologul Mihai Copăceanu și pe doamna doctor Elena Ucenic, care au abordat tema dependențelor, despre care s-a discutat timp de trei ore.
Ne-am gândit și la divertismentul prin artă. Acolo rolul i-a fost atribuit lui Florin Coșuleț. La finalul acestor workshop-uri, am obținut promisiunile tuturor participanților de a se implica în continuarea acestor proiecte.”
Natalia Neacșu s-a înscris voluntară în cadrul proiectului pentru că a văzut aici o oportunitate bună să cunoască și alți tineri, să aibă acces la informații noi și să învețe din experiențele invitaților.
Cum a fost pentru tine să participi la Astra Adolescent?
Natalia Neacșu: M-am înscris tocmai înainte cu două zile. Căutam de două luni cum să mă înscriu aici. Proiectul mi se pare unul interesant. M-a inspirat personal foarte tare, dat fiind faptul că a adus la un loc oameni cu profesii diferite, care au perspective diferite. Un actor nu va avea aceeași perspectivă ca un om de afaceri. Văd aici o oportunitate de a prelua informații din mai multe locuri, cu ajutorul cărora să îți formezi propria perspectivă asupra lucrurilor. Mi-a plăcut diversitatea cu care a venit la pachet Astra Adolescent. În ceea ce privește persoanele invitate, acestea m-au suprins plăcut prin modul detaliat de realizare al prezentărilor. Ne-au vorbit ca unor prieteni, din punct de vedere profesional, totuși.
Consideri de ajutor aceste workshop-uri?
N.N: Pentru mine da. Atât din punctul de vedere al experienței acumulate, cât și din cel al perspectivei oferite asupra vieții. Pot să zic că m-am simțit inspirată de mulți dintre invitați. Îmi vine acum în minte alpinistul Teodor Tulpan. M-a fascinat modul de expunere al ideilor celor care au venit să ne vorbească și cum și-au transpus trăirile. Par niște oameni împliniți.
Se manifestă în rândul adolescenților nevoia de a avea lideri care să vă inspire?
N.N: Cred că e vorba despre o căutare specifică vârstei, căreia i se alătură nevoia de perspective din partea unor oameni care au descoperit mai repede sau poate mai târziu vocația. Mi se pare foarte util, în special acum când ne punem bazele. Poate chiar și ca un exemplu de „așa nu, nu face așa”. De a nu ajunge la 50 de ani și de a realiza că nu le plăcea ce făceau acum 20.
Dacă ar fi să descrii într-un cuvânt proiectul, care ar fi acela?
N.N: Cunoaștere.
Crezi că este nevoie de mai multe inițiative de acest fel?
N.N: Da. Pentru că sistemul de învățământ se ocupă cu educația de bază a elevilor. Iar programe precum acesta, spre exemplu, reprezintă o ramură a acestei educații de bază. Mi se par de mare ajutor, ele adunând la un loc oameni din diverse domenii. Noi suntem persoane diferite, care nu au aceeași viață, vocație ori aceleași talente. Cu perspectivele care ne sunt puse în față poate vom evita pericolul de a conștientiza că nu ne place job-ul nostru, că nu mai putem și că nu mai suportăm.
Înainte nu aveam o perspectivă la care să mă raportez ca la un punct de reper și așteptam răspunsuri din afară. Încerc să nu rămân blocată undeva, să spun că vreau să fac respectivul lucru și să mă trezesc că mă interesează mai mult altă ramură.
Mihai Balaban, CEO Unimat le-a vorbit adolescenților despre importanța educației financiare în calea către succes, dar și etapele prin care treci ca să ajungi antreprenor.
„E o experiență tare plăcută să văd tineri care au venit din proprie inițiativă aici și mai puțin împinși de părinți. E bine să vezi că vor să se dezvolte și vor să primească informații din domeniul afacerilor, dar care au și tot felul de alte curiozități.”

Vedeți necesare astfel de proiecte pentru tineri, pentru comunitate în genere?
Mihai Balaban: Da. Foarte necesare. Îl felicit pe această cale pe Răzvan Pop, care este un om cu inițiativă. Ce frumos e când cineva își ține promisiunile. El chiar spunea că o să vedem multe evenimente frumoase, noi și atractive. Atât pentru tineri, cât și pentru adulți. De tineri avem nevoie, ei fiind, până la urmă, viitorul nostru. E nevoie să îi vedem implicați în activități care, în fapt, pe ei trebuie să îi ajute, trebuie să îi ghideze în calea profesională. Tinerii au nevoie de jaloane, iar Biblioteca Astra poate să fie un sprijin pentru ei. Așa cum a fost și pentru mine, alături de Palatul Copiilor, Cercul de Construcții Radio TV sau Clubul de Baschet; jaloane care pe mine m-au ajutat să am o viață profesională bună, sănătoasă.
Cum a fost interacțiunea dumneavoastră cu tinerii în cadrul workshop-ului ,,Succesul e de partea ta, trebuie doar să încerci!”?
M.B: Frumoasă (zâmbește). Sunt bucuros că la multe dintre întrebările pe care le-am adresat tinerilor, am și primit răspuns. Spre exemplu, am întrebat care este resursa cea mai importantă a unei afaceri. Răspunsul este informația. A fost cineva în sală care mi l-a oferit. La fel a fost și în cazul întrebărilor din domeniul Resurselor Umane. Se simte însă nevoia de educație financiară în curricula școlară. Ar trebui să învățăm că banii nu cresc în copac și că ei nici nu ies dintr-un aparat când apăsăm pe un buton. Informațiile acestea ar trebui să fi fost deja livrate. Consider că este o mare carență a Ministerului Educației că nu își actualizează curricula în direcția asta.
În primul și în primul rând, trebuie să avem educație financiară și apoi să ne gândim la cursuri de leadership ori de antreprenoriat. Educația financiară e ca operațiile elementare: adunare, scădere, înmulțire, împărțire. Acestea trebuie să existe. Noi vom încerca să vedem dacă putem crea la Palatul Copiilor o grupă de educație financiară. Am răspunde cu plăcere. Am colaboratori care au astfel de programe. Iar material există. E nevoie de eforturi în această direcție.
Vedem că neinformarea în domeniul financiar poate să ne facă captivi pe o perioadă destul de lungă din viață, prin plata unor rate, a unor penalități și a multor bani pentru lucruri pe care le-am făcut fără să fi fost informați în prealabil. Înainte de a lua anumite credite pe care ulterior noi s-ar putea să nu avem resursele necesare să le plătim, trebuie să ne informăm. Consider educația financiară a fi precum abecedarul ori tabla înmulțirii.

În care alte domenii observați că este nevoie de informare?
M.B: În domeniul antreprenorial. Acesta cred că ar trebui pus la punct mult mai bine. Chiar am avut de curând o discuție pe acest subiect cu un tânăr antreprenor. Îmi spunea că la noi în țară ajungi de multe ori să devii antreprenor fără să fi urmat cursuri în această direcție. Intri în acest domeniu și riști să pierzi banii cu care te duci. Este nevoie de școală pentru orice. De exemplu, în Franța nu poți să devii politician fără să fi făcut o anume școală care să te pregătească pentru funcția respectivă. Noi încă funcționăm într-un mic haos.
Pe partea de antreprenoriat, consider că mult mai puține firme s-ar angrena în acest domeniu dacă ar fi informate. E important ca un antreprenor să aibă educație financiară. Să aibă habar de ceea ce face. De aceea după un an de zile, spre exemplu, din 100 de firme înființate, doar cinci sunt cele care mai funcționează. Iar după 10 ani, mai funcționează una singură.
Asta le spuneam și tinerilor: educația e cel mai important activ pe care îl avem noi. Nu ni-l fură nimeni, nu îl pierdem. E un bun al nostru, pe care clădim. Și ar trebui să o privim ca atare.
L-am întrebat și pe directorul Bibliotecii Astra, Răzvan Pop despre viitorul acestui proiect, dar și care sunt diferențele dintre nevoile pe care le-a avut el ca adolescent și nevoile pe care le vede la generația de azi:
Răzvan Pop: „Astra Adolescent este necesar din mai multe motive. În primul rând, avem nevoie de a dezvolta și pentru generațiile care ne urmează ideea de comunitate. În al doilea rând, este necesar acest dialog între cei care astăzi construiesc comunitatea și cei care o vor construi. În al treilea-lea rând, cred că astfel de proiecte vin în ajutorul elementului educațional și pot dezvolta și mai mult adolescenții. Proiectul va continua anual. Este un pilon al proiectelor noastre dedicate tinerilor. Ne-am propus ca linie esențială, deschiderea Bibliotecii către tineri.
Care au fost nevoile dvs. ca adolescent?
R.P: Nevoile generației mele erau diferite față de cele ale adolescenților de astăzi. Noi aveam nevoie de informație, astăzi este nevoie de identificarea informației corecte. Noi aveam nevoie de platforme de dezvoltare, de o cultură generală comparabilă cu cea a adolescenților din Occident, de exemplu. Astăzi aceste nevoie sunt acoperite. Adolescența noastră, anii aceia, au fost complicați pentru România. În primul rând, nu aveam exemple de urmat. Astăzi acestea există și trebuie să ne folosim de ele.
Cum vă doriți să ajutați concret adolescenții de azi?
R.P: Prin comunicarea permanentă cu ei. Cei ca mine, avem un bagaj de informații. Ele trebuie transmise, explicate și folosite. Adolescenții au nevoie de aceste informații. Nu suntem Jorge de Burgos.
Cum credeți că ar trebui să fie mediul de afaceri, dar și instituțiile locale în relația cu adolescenții?
R.P: Mult mai deschise și mai implicate în educația lor. Cu toții suntem parte a comunității, în cazul nostru, cea sibiană, și fiecare avem un rol. Al nostru ca instituții este de a le deschide apetitul de cunoaștere, de a le oferi informațiile necesare și a le oferi sprijin și îndrumare în drumul lor spre maturitate.