Atenție, pasageri – DocSchool la Astra Film Festival
Cea de-a XXVIII a ediție a festivalului de film documentar Astra a introdus în programul său secțiunea DocSchool, filme realizate de studenții la cinematografie din țară și din străinătate. Aceste filme, dar și sesiunile de Q&A cu tinerii regizori, au fost surprinse de Raluca Brădean, voluntară a festivalului în departamentul Critical Thinking & Public Speaking.
Oare ce simt mecanicii de locomotivă în momentul în care un om sare în fața trenului, știind că nu mai este nimic de făcut? Documentarul lui Marek Moucka, „Atenție, pasageri” tratează un subiect dramatic în care patru mecanici de locomotivă povestesc cum a fost să tragă frâna mult prea târziu.
Încă din primele cadre, îl întâlnim pe un tânăr plin de speranțe și vise, care povestește despre admirația sa pentru locomotive. Acesta însă trăiește cu o traumă. Imaginea omului care i s-a aruncat în față fără nicio tragere de inimă va rămâne pentru totdeauna în mintea lui. Va trebui să se obișnuiască cu ea. Un alt mecanic este resemnat și împăcat. Știe că a făcut tot posibilul să salveze victima suicidului.
Majoritatea cred că oamenii aleg să își pună capăt zilelor în acest mod pentru că este mai rapid, însă pentru mecanicii de locomotive este o traumă. Sunt puțini cei care și-au continuat job-ul până la pensionare după un astfel de eveniment, cei mai mulți aleg să schimbe domeniul de activitate.
La sesiunea de Q&A au participat regizorul, producătorul și editorul filmului documentar. Publicul și-a exprimat curiozitatea despre cum a luat naștere „Atenție, pasageri”. Se pare că Marek Moucka se afla la unul din centrele de recuperare unde sunt trimiși mecanicii de locomotivă după ce se întâmplă accidentul. Acolo l-a întâlnit pe unul dintre cei 4 protagoniști și așa i-a venit ideea să le dea o voce acestor victime ale sindromului posttraumatic. Regizorul a vrut să arate prin prisma celor patru mecanici că nimeni nu este la fel și că fiecare dintre noi tratează o întâmplare, un accident într-un anumit fel. Se fac contraste între trăirile adolescentului proaspăt devenit mecanic și poveștile de viață ale unui domn în vârstă, care a trecut prin mai multe astfel de experiențe.
Regizorul admite faptul că cea mai grea parte în crearea acestui film a fost editarea. Să auzi acele povești tulburătoare din nou și din nou te pune pe gânduri și te face să analizezi situația chiar din perspectiva unui mecanic.
Un documentar terifiant care te îndeamnă să realizezi cât de importantă este viața și cum se prețuiește ea din spatele manetelor, din locomotivă.
