Cea de-a XXVIII a ediție a festivalului de film documentar Astra a introdus în programul său secțiunea DocSchool, filme realizate de studenții la cinematografie din țară și din străinătate. Aceste filme, dar și sesiunile de Q&A cu tinerii regizori, au fost surprinse de Raluca Brădean, voluntară a festivalului în departamentul Critical Thinking & Public Speaking.

„Senza Latte”, în regia Lidiei Ilie a avut premiera mondială la Amfiteatrul Muzeului Astra, în cadrul DocSchool, secțiunea filmelor sudențești de la Astra Film Festival. Documentarul se focusează pe amplul fenomen de emigrare a părinților în străinătate care își lasă copiii, în cazul cel mai fericit, în grija bunicilor. Ce se întâmplă cu un copil ce nu și-a mai văzut mama? Dar cu niște bunici prea bătrâni pentru a se mai întreține?

Se prezintă într-o manieră emoționantă povestea unor bunici care și-au crescut singuri nepoțelul, mama copilului fiind plecată în Italia și neîntoarsă în țară de 20 de ani. Protagonista este bunica, Aurica Matei, și vaca pe care o mai are în bătătură, Sandy. Din păcate cei doi bunici sunt prea bătrâni pentru a mai mulge vaca și se gândesc să o vândă, astfel pierzându-și sursa de venit și de lapte. Ultima speranță de a păstra vaca este reîntoarcerea norei plecată de 20 de ani. Un documentar care îmbină două povești tulburătoare: cea a plecării norei în străinătate, care își lasă copilul în grija bunicilor și posibila pierdere a vacii, de care cei doi bătrâni sunt dependenți. Lidia Ilie a filmat scene din casa celor doi, a surprins zile obișnuite din viețile lor, dar și convorbiri telefonice cu membrii familiei.

Sesiunea de Q&A a fost presărată cu întrebări care mai de care mai interesante, care i-au permis Lidiei Ilie să ne arate ce se află în spatele filmului și ce a determinat-o să creeze un astfel de documentar inedit.Cu această ocazie tânăra regizoare ne-a dezvăluit faptul că cei doi sunt chiar bunicii ei, iar nepotul crescut de ei este chiar verișorul său. Problematica a devenit foarte personală, fapt care a emoționat-o vizibil pe Lidia. La un moment dat, câteva lacrimi au apărut în ochii ei.

Acest documentar a fost creat din perspectiva unui om care cunoaște bine subiectul și care a vrut să trezească lumea la realitate. „Acest fenomen este real, se întâmplă, există. Ne rămâne nouă treaba de a trage concluziile.” Lidia povestește că acest film documentar are la bază 3 conflicte. Primul conflict este mai degrabă un pretext: vaca, care se transformă într-o metaforă, fiind singura șansă pentru ca nora să se întoarcă din Italia. Conflictul principal este însuși fenomenul masiv al migrației, motivul fiind sărăcia. Lidia relatează faptul că sunt sute de familii care îi lasă pe cei dragi în urmă și pleacă în străinătate pentru a munci și pentru a-i susține financiar. Cel de-al treilea este conflictul generațiilor, în care cei plecați nu acordă atenție căminului părintesc. Bunicii rămân singuri…

Scopul filmului nu este să condamne sau să catalogheze un comportament ca fiind bun sau rău. Acest lucru rămâne la latitudinea publicului. „Este un fenomen care are efecte variate asupra copiilor, iar lipsa mamelor rămâne întipărită în subconștient sub diferite forme.”

Voluntarii și publicul au fost curioși să afle cum a fost pentru bunici să fie filmați. Lidia ne povestește faptul că la începutul filmului îl vedea pe bunicul ei protagonist, datorită harului relatării, însă a descoperit că bunica ei are talente actoricești înnăscute. Cei doi bătrânei au fost foarte naturali pentru că o cunoșteau pe tânăra regizoare, dar și pentru că nu erau familiarizați cu tehnologia care stă la baza creări unui film. Lidia și-a redescoperit bunicii, i-a văzut din toate unghiurile și din mai multe perspective.

A fost o sesiune de Q&A plină de emoție din care fiecare a avut câte ceva de învățat. Bunica Lidiei are o vorbă de aur, care ne-a pus pe gânduri pe toți: „Singur îmbătrânești fără vreme”. Acest documentar te face să pui mâna pe telefon și să îi suni pe bunici pentru a le mulțumi că există și că sunt alături de tine.