de Oana Ciucă Lázár

Coregraful italian Marcello Algeri montează la Teatrul de Balet Sibiu, în premieră absolută, un spectacol construit după o formulă inedită: o piesă de Shakespeare, dans contemporan și muzică rock. Pentru premiera „Romeo și Julieta. Rock Story”, se lucrează din luna martie, iar spectacolul va avea o dublă premieră, la Sibiu și la Sanremo, în Italia.

L-am întâlnit pe Marcello Algeri la studioul de repetiții al Teatrului de Balet Sibiu, într-o miercuri seara la șapte, când a terminat repetițiile. Deși este finalul unei zile lungi în care s-a repetat de dimineață, atât el cât și dansatorii cu care repetă sunt plini de energie și par că abia au început ziua. Am povestit despre Sibiu, despre noua producție a baletului sibian, despre mesajul de pace și speranță pe care spectacolul îl aduce publicului.

Sunteți pentru prima dată la Sibiu. Creați aici o coregrafie în premieră absolută pentru Teatrul de Balet Sibiu. Cum este experiența de lucru cu artiștii Teatrului de Balet Sibiu?

Marcello Algeri: Trupa de balet de la Sibiu este una cu dansatori foarte talentați, foarte diferiți între ei, cu personalități foarte puternice. Ideea directorului Ovidiu Dragoman de a crea o trupă cu dansatori de pretutindeni, din școli diferite, este una extrem de benefică, pentru că s-a creat aici un mix cultural foarte bogat, iar schimbul acesta constant dintre culturi diferite îi ajută foarte mult nu doar pe dansatori, dar și teatrul, ca energie și stare de spirit.

Experiența de lucru de până acum este una extraordinar de bună, nu doar datorită entuziasmului dansatorilor, dar mai ales pentru că sunt foarte pasionați de ceea ce fac. Fiind toți foarte tineri, trăiesc fiecare clipă cu foarte multă pasiune. Sunt foarte vii. Caută în fiecare zi în ei înșiși. Cred în ceea ce fac. După ce i-am cunoscut pe dansatorii de la Sibiu mi-am dat seama cât de ofertantă este de fapt această multiculturalitate și am decis să creez un spectacol la intersecția stilurilor de dans, un fusion între dansul contemporan și baletul neoclasic.

Care sunt elementele de noutate pe care premiera „Romeo și Julieta. Rock Story” le aduce publicului? La ce să ne așteptăm de la acest spectacol? Cum credeți că va fi primit de publicul din Sibiu?

M.A: În primul rând am încercat să înțeleg ce înseamnă cultura rock, care nu este doar despre muzică ci este, pot spune, un stil de viață, care presupune multă încredere în propria persoană, multă încredere în cei din jur și o căutare continuă a dragostei, a păcii. Iar toate aceste elemente le regăsim și în povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta. Ideea centrală a spectacolului, așa cum l-am gândit, este aceea de curaj. Atunci când ai o idee, un țel spre care tinzi, un vis, trebuie să le urmezi cu toată credința.

Trăim vremuri foarte violente și nu mă refer aici doar la război, cât și la toată furia pe care oamenii au acumulat-o în ultimii ani. Mi-aș dori ca spectacolul pe care îl creăm pentru publicul din Sibiu să aducă o gură de aer proaspăt, să aducă speranță, pentru că mesajul pe care am încercat să îl încărcăm în toată povestea și energia spectacolului este unul de pace și speranță. În același timp, ce îmi doresc cu acest spectacol este să redăm baletului, dansului, locul pe care îl merită în societate, ca artă care are forța să schimbe lumea.

Astăzi, societatea pare că se îndreaptă într-o direcție în care tot ce mai contează sunt banii și profitul. Arta este hrană pentru suflet și doar arta are forța să ne schimbe pe fiecare dintre noi și poate chiar clasa politică. Limbajul universal al artei are forța de a produce schimbări în interior, care apoi se reflectă subtil în exterior și pot schimba lumea într-una mai bună.

Ați ales o formulă cu totul inedită pentru premiera „Romeo și Julieta. Rock Story”. O piesă de Shakespeare, muzică rock și dans contemporan. Ce vă inspiră în tot acest proces creativ?

M.A: Este foarte simplu. Ceea ce mă inspiră este timpul acesta prezent pe care îl trăim. Societatea modernă în continuă mișcare și schimbare. Privesc înspre lume, înspre viața de zi cu zi și găsesc acolo toată inspirația de care am nevoie, pentru că dansul contemporan nu este despre un stil anume, precum e baletul clasic, dansul contemporan e despre fiecare dintre noi, despre sine, vine din interior, este o stare de spirit. Ca dansator, într-un spectacol de dans contemporan, te descoperi cu totul publicului, ești într-o continuă provocare să arăți cine ești cu adevărat, să dansezi cu sufletul în afară, înspre public și să nu aștepți nimic înapoi.

Spectacolul „Romeo și Julieta. Rock Story” urmează firul original al piesei de teatru scrisă de Shakespeare, sau veniți cu propria interpretare a poveștii de dragoste dintre cei doi?

M.A: Surpriza pe care publicul din Sibiu o va avea cu acest spectacol este aducerea împreună într-un spectacol de dans a piesei lui Shakespeare, cunoscută în întreaga lume, „Romeo și Julieta” și a muzicii rock, iar această întâlnire dintre cele două lumi atât de diferite a fost o provocare și pentru noi. Am lucrat mai bine de două luni alături de echipa mea pentru a alege universul sonor al acestui spectacol. Am tradus fiecare vers din muzica spectacolului cât să fim siguri că se potrivește perfect în contextul poveștii de dragoste dintre Romeo și Julieta.

Felul în care povestea prinde viață sub ochii noștri în interpretarea balerinilor, în fiecare zi de repetiții, felul în care
dansatorii, intrați în spectacol aproape copii unii dintre ei, s-au transformat și și-au asumat cu incredibil de multă forță și maturitate personajele, mă face să cred că întâlnirea dintre literatura clasică, muzica rock și dansul contemporan va fi foarte bine primită de public, atât la Sibiu, cât și la Sanremo, unde spectacolul va fi prezentat în premieră în luna octombrie.

Veți avea o dublă premieră cu acest spectacol, la Teatrul de Balet Sibiu și în Sanremo, Italia. Pentru care dintre aceste reprezentații aveți mai multe emoții?

M.A: În mod absolut pentru spectacolul din Sibiu voi trăi emoții puternice, pentru că este întâlnirea mea cu un public nou, cu o nouă cultură, un oraș nou. Am avut ocazia să văd live un spectacol al Teatrului de Balet Sibiu și am fost impresionat de numărul foarte mare de spectatori, dar mai ales de numărul mare de tineri din public. Aștept cu nerăbdare seara premierei din octombrie și tot ce îmi doresc și sper este ca publicul de aici să iubească la fel de mult acest spectacol, pe cât de mult am ajuns și eu să iubesc acest loc, oamenii lui și experiența de lucru cu Teatrul de Balet Sibiu. Nu știam nimic despre Sibiu înainte sa primesc invitația de a crea acest spectacol aici, dar a fost o surpriză foarte plăcută să descopăr acest oraș și mai ales oamenii care mi se par foarte primitori. În fiecare zi, în drumul spre studioul de repetiții, descopăr ceva nou în oraș. O clădire, un detaliu arhitectural pe care nu l-am văzut în ziua precedentă. Este un oraș absolut minunat, unde mă simt ca acasă.

foto credit: TBS, Ovidiu Matiu